0 comments

Ashwagandha är en ört/rot som sägs kunna hjälpa till att lindra symptom av trötthet och brist på energi samt öka det mentala välbefinnandet. Den sägs även kunna bygga upp immunsystemet efter sjukdomstillstånd och öka kroppens uthållighet. Under 4000 år har den kallats för en “mirakelkur” och är även känd som en indisk ginseng. 

I den här artikeln går jag igenom allt du behöver veta om ashwagandha och var, när och hur du bör ta kosttillskottet. 

Vad är ashwagandha?

Ashwagandha, vars botaniska namn är Withania, är en växt som har använts i den indiska läkekonsten ayurveda i tusentals år. Den “viktigaste” delen på busken är roten. Det är den ashwagandha är känd för. 

På sanskrit betyder ashwa häst och det sägs att roten fått sitt namn då den luktar som en häst. Det sägs även att om man tar ashwagandha så blir man stark som en häst.

Roten används även idag i den traditionella medicinen för att lindra sömnlöshet, minnesförlust, feber, diabetes, mag- och tarmsjukdomar, stress och förstoppning. Den sägs även vara ett plus för människor med diabetes och cancer.

Då ashwagandha är 100% biologiskt har den inga tillsatser. Den färska roten är svår att få tag på i Sverige och därför kommer den oftast i pulverform med rotextrakt. 

Vem bör ta ashwagandha?

Ashwagandha är rekommenderat för alla eftersom det verkar positivt på minnet och den kognitiva förmågan. För dig som har besvär med stress, ångest och sömnproblem är detta kosttillskott ett utmärkt val, då den normaliserar stressystemet och minskar stresshormonet kortisol.

Studier har visat att att det finns ett samband mellan intag av ashwagandha och lägre blodsockernivåer. Det vill säga att ashwagandha kan vara ett plus för diabetiker då roten hjälper till med att sänka mängden socker i blodet. 

Det finns även studier som visar att ashwagandha kan hjälpa att minska inflammation i kroppen då den ökar aktiviteten av så kallade NK-celler (natural killer cells). Dessa immunceller har i uppgift att bland annat bekämpa infektioner. Ashwagandha kan även försvaga cancerceller och underlätta behandlingar som är till för att ta död på dessa celler.

När bör jag ta Ashwagandha?

Ashwagandha kan tas under vilken tid som helst på dagen men jag rekommenderar, som alla andra kosttillskott, att du tar det på morgonen för att få en “stressfri” dag.

Rekommenderad dos, i pulverform, är 1 tesked om dagen. Om du däremot köper kapslar så kan du ta 1–3 st per dag beroende på rekommendationen för just din produkt.

Vanliga frågor

1. Var kommer ashwagandha från?

Ashwagandha är en rot från en grön, blommande frukt buske som växer i Indien, Nepal och Kina. Även om man kan använda sig av bären och bladen är det i detta fall roten som spelar “huvudrollen”.

2. Kan ashwagandha vara farligt?

Även om ashwagandha gynnar mer än skadar så ska du helst inte ta kosttillskottet om du är gravid eller ammar. Jag rekommenderar inte heller att ta det om du är sjuk och äter receptbelagda mediciner.

Följer du den rekommenderade dosen av ashwagandha finns det inga biverkningar rapporterade. Människor som överdoserat kosttillskottet har rapporterat mildare biverkningar som: 

  • Huvudvärk
  • Dålig mage
  • Trötthet
About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life