0 comments

Jag har under många år tagit omega 3 tillskott i olika former. Det var redan i grundskolan när jag gick en kurs i friskvård vi lärde oss om olika fettsyror och fördelarna med att få i sig tillräckligt med essentiella och fleromättade fettsyror.

Det var inte förrän några år senare, när jag gick igenom en period av nedstämdhet och energilöst som jag började kolla på olika alternativ och mindes det jag lärt mig om vikten av essentiella fetter för vår hälsa. Det ledde till att jag köpte mina första tillskott med fiskolja och börja äta dem regelbundet.

Sedan dess har jag provat tillskott i många olika former. Under vägens gång har jag lärt mig en hel del om kosttillskott i form av omega-3 och omega-6. I resten av artikeln vill jag dela med mig av en viktig insikt.

Om jag googlar på omega-3 eller omega-6 får jag upp en lång lista med resultat i form av artiklar och blogginlägg som pratar om allt mellan himmel och jord. Vissa av artiklarna ger en detaljerad beskrivning av samtliga fleromättade fettsyror inom omega-familjen. Andra är en djupdykning i en den specifika fettsyran som sökningen handlade om. Jag kan läsa om varför kroppen behöver essentiella fetter. Jag hittar mycket information om betydande hälsoeffekter av brist och intag, olika studier som styrker användandet, skillnaden mellan de olika sorterna av omega fetter och får massor av tips på vart jag kan köpa tillskottet.

Majoritet av detta är givetvis bra information (i alla fall enligt googles bedömning). Jag tycker den är trovärdig och utförlig. Till exempel Livsmedelverket, Wikipedia och ledande hälsokostbutiker. Det är också en del av den information jag har tagit in när jag själv lärt mig om fleromättade fetter och gjort mina val kring vilka tillskott jag ätit. Men jag anser det är något som saknas i den här informationen. I alla fall borde de framgå mer tydligt.

Det jag verkligen saknar är information som verkligen understryker vikten av att säkerställa att jag väljer fett som är av bra kvalité utan risk för oxidation (vi förklarar vad det är i resten av artikeln.) Om man inte tar oxidation seriöst och har kännedom om vad det är är risken att fleromättade fettsyror kan vara skadligt för kroppen. När du det handlar om omega-3 och omega-6 finns risken att slutprodukten du köper inte har tillräckligt skydd mot oxidation. Eller att tiden från att den producerat till att du äter den är för långt. I så fall kan fettet hunnit härskna.

Oxidation är det som gör omega-3 och omega-6 fettsyror skadliga med tiden

Oxidation (Lipid peroxidation) är det som sker naturligt när omättade fettsyror kommer i kontakt med syre. Alla lipider som innehåller omättade fetter oxiderar. Det gäller vegetabiliska oljor, fiskoljor och oljor som är inneslutna i kapslar och intas som kosttillskott. Oxidationen är den del av vad som gör att fet fisk inte kan förvaras särskilt länge i frysen utan att härskna och bli dålig. Det är också av som gör att fisken får en dålig lukt. Oxitativ stress (peroxidation) är kan vara mycket skadligt för kroppen och kan skada och döda celler. Det som orsakar skadan är att fria radikaler ”stjäl” elektroner från lipider i cellmembranet och detta har visats kunna resultera i skador i cellerna.

Eftersom fetter oxiderar relativt enkelt, särskilt över tid, är det viktigt oljorna i omega-3 och omega-6 tillskotten du får i dig ha producerats på ett sätt som minimerar risken för de hälsoskadliga effekterna som oxiderade oljor potentiellt kan ha på din kropp.

Det finns olika saker som bidrar till snabbare oxidation och några saker som saktar ner processen.

Det som påskyndar lipid peroxidation är till exempel

  • Exponering för värme/hetta
  • Exponering för ljus (där oljor som kan oxideras bör säljas i (och oftast sälj i) mörka flaskor)
  • Hur pass omättade fetterna är
  • Om flaska produkten förvaras i skakas mycket

Det som bromsar lipid peroxidation är till exempel:

  • De flesta produkter använder E-vitamin
  • Biologiska antioxidanter (flavonoider). Används av kvalitetsprodukter
  • Förvaring i mörka flaskor och i kylskåp.

Nu kanske tänker att produkter som säljs måste vara kvalitetstestade för detta med alla åtgärder vidtagna för att bromsa lipid peroxidation. Men är det verkligen så? Om vi kollar på internationella studier som har analyserat kommersiella omega-3 produkter tycker jag att resultatet är mycket oroande.

I Nya Zealand upptäckte forskare att 83% av produkterna som testades överskred de rekommenderade peroxidnivåerna. I Syd Afrika gjordes en liknande studie där hela 80% av tillskotten med fiskolja hade för höga nivåer av fria radikaler. Slutligen var det en studie i Norge gjordes 2009 och visade då att 92% av kosttillskotten som man kollade på hade nivåer av oxidation som var över de hösta som rekommenderas. I en studie från Kanada var resultaten minst lika bekymrande. Inga av de testade produkterna klarade kraven man hade satt upp.

Den här amerikanska publikationen analyserar risken för konsumenten att köpa oxiderade kosttillskott av fiskolja.

Hur produkterna i Sverige presterar har jag inte sett någon studie om. Om du har någon sådan får du gärna tipsa om den i kommentarerna.

Jag tycker att detta är lite avskräckande när jag ska köpa fiskolja om har därför helt valt att sluta köpa omega-3 kapslar. Jag väljer istället att köpa oljan i flytande form så att jag kan känna på lukten om den verkar dålig. Oljan jag använder kommer från Artic Med och är smaksatt med citron.

Om Artic Med

Det ger den en smak som jag till och med tycker är god. Produkten är lite dyrare vissa andra omega-3 tillskott. Det kan det vara värt eftersom det är en produkt av hög kvalité med starkt oxidationsskydd. För mig är det ett självklart val. Produkten ska förvaras i kylskåp och håller sig upp emot ett halvår när den är oöppnad. När den väl har öppnats håller din sig i upp emot 60 dagar.. Möjligen lägre också om du vill chansa. Jag har ätit olja av flaskor jag har öppnat för fem månader sedan. Då har jag förvarat den bra och bedömer att det är lugnt eftersom smak och luft är bra. Notera att den har produkten har ett mycket starkt oxidationsskydd i form av E-vitamin och flavonoider från oliver. Om den börjar ha en lukt och smak som påminner om målarfärg ska den slängas omedelbart. Det är ett tecken på att oxidationen har påbörjats.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life