0 comments

BCAA-tillskott har blivit populärt bland styrketränare och andra som vill bygga muskler. Alla BCAA-produkter är inte skapade lika. Här får du därför läsa om 5 utmärkta BCAA tillskott så att du kan jämföra och hitta bästa BCAA för dig. 

Läs också vår artikel om BCAA för att få full koll på vad tillskottet har för funktion och hur du bäst tar det.

Topplista

1. Core BCAA Powder – Bästa BCAA

4,9 stjärnor

Core BCAA Powder från Svenskt kosttillskott är en testvinnare och favorit hos många. Sammansättningen av BCAA-pulvret har det populära förhållandet 4:1:1. Det innebär att den innehåller 4 gånger så mycket leucin som isoleucin och valin. 

Något som uppskattas med Core BCAA Powder är smakerna. Blanda pulvret med vanligt vatten och prova på smaker som Citrus Lemonade, Fresh Pear, Jordgubb Smultron eller sju andra smaker. Vissa av smakerna är aningen söta, vilket dock snabbt kan åtgärdas – späda helt enkelt ut drycken med en skvätt extra vatten. 

Produkten är prisvärd, vegansk och innehåller även B6-vitamin för en effektivare metabolisering. Ett utmärkt val av BCAA-pulver för de flesta.  

 • Förhållandet av aminosyror 4:1:1
 • Många goda smaker
 • Prisvärd
 • Innehåller B6-vitamin
 • Vegansk
 • Vissa smaker något söta

2. Aware BCAA – Bästa Premium-BCAA

4,8 stjärnor

Aware BCAA är också ett BCAA-pulver med riktigt goda smaker. Tillskottet kan beställas i smakerna Tropical Dream eller Sura Colanappar. Smakerna uppskattas för att de inte är för söta. Produkten har tillsatt l-glutamin och är fritt från både koffein och socker. 

BCAA-tillskottet från Aware Nutrition har också det föredragna förhållandet 4:1:1 mellan de grenade aminosyrorna. Med högkvalitativa och noga utvalda råvaror kommer dock premiumprodukten till ett högre pris. 

 • Förhållandet av aminosyror 4:1:1
 • Mycket goda smaker
 • Löser sig snabbt
 • Tillsatt glutamin
 • Vegansk
 • Högre pris

3. GAAM Candy Series BCAA – Mest prisvärda BCAA-pulver

4,8 stjärnor

GAAM Candy Series BCAA är för dig som älskar att pröva olika uppfriskande smaker. Detta tillskott kommer från Proteinbolagets produktserie GAAM Candy Series som fokuserar på god smak. BCAA-pulvret kommer i mer än 15 roliga smaker, bland annat Candy Monkeys, Sour Skulls och Sour Cherry. 

Produkten kan också skryta när det gäller priset, då det är ett av de billigaste BCAA-tillskotten på marknaden. Den enda nackdelen är att vissa upplevt att pulvret inte löser sig lika lätt i vatten som andra pulver.

GAAM Candy Series BCAA har aminosyra-förhållandet 6:1:1 och är därför rikare på leucin än de andra pulvren jag nämnt. 

 • Prisvärd
 • Mer än 15 kreativa smaker
 • Vegansk & glutenfri
 • Tillsatt glutamin & B6-vitamin
 • Inte lika lättlöst

4. Core BCAA Caps – Bästa BCAA-kapslar

4,8 stjärnor

Om du inte tycker om att bråka med pulver och shakes kan BCAA-kapslar vara något för dig. Då ligger Core BCAA Caps högst upp på listan. Kapslarna är smaklösa, små och enkla att svälja. 

BCAA-kapslarna innehåller B6-vitamin, vilket förbättrar upptaget av aminosyrorna. Varje portion är dessutom oerhört billig så du får mycket för pengarna. Var dock medveten om att mängden BCAA du får i dig oftast är mindre än med pulver. 

Fördelningen av de grenade aminosyrorna är 8:1:1, vilket inte är dåligt. Däremot rekommenderar forskning 4:1:1 som den bästa sammansättningen. 

 • Prisvärd
 • Lätt att svälja
 • Smaklös
 • Innehåller B6-vitamin
 • Förhållandet av aminosyror 8:1:1
 • Mindre BCAA än med pulver

5. Better You BCAA Pulver – Bästa BCAA med stevia

4,7 stjärnor

Better You BCAA Pulver kommer i flera fruktiga smaker som blodapelsin, passionsfrukt/blåbär och äpple/fläder. BCAA-pulvret är sötat med stevia istället för socker, vilket uppskattas av många då stevia anses vara nyttigare och är dessutom naturligt. Tillskottet har endast naturliga smakämnen och är alltså fritt från konstgjorda tillsatser.

Better You BCAA har fördelningen 6:1:1, vilket innebär att det innehåller 6 gånger mer leucin än de andra två grenade aminosyrorna. Tillskottet har även gått igenom strikta kontroller enligt standarderna GMP och HACCP. 

 • Naturliga smakämnen
 • Sötad med Stevia
 • Har genomgått strikta kontroller
 • Högre pris
 • Små burkar

Vilket BCAA är bäst för dig? 

När du ska välja BCAA kan du börja med att ställa dig själv följande frågor: 

 1. Vilken fördelning av grenade aminosyror har BCAA-tillskottet?
 2. Vilka andra tillskott och tillsatser har BCAA-tillskottet?
 3. Hur är smaken och lösningen av BCAA-tillskottet?
 4. Vad är priset på BCAA-tillskottet?

1. Vilken fördelning av grenade aminosyror har BCAA-tillskottet?

Den vanligaste fördelningen mellan grenade aminosyror i BCAA-tillskott är 4:1:1, det vill säga 4 gånger så mycket leucin som isoleucin och valin. Det kan dock variera från 2:1:1 till 8:1:1. 

Många BCAA-produkter har högre leucin-nivåer, möjligtvis för att leucin tekniskt sett är den mest verksamma aminosyran för muskelbyggnad. 

Forskning pekar dock på att en högre dos av leucin troligtvis inte är mer effektiv. Många rekommenderar därför BCAA-tillskott med lägre nivåer av leucin, t.ex. fördelningarna 2:1:1 eller 4:1:1. 

2. Vilka andra tillskott och tillsatser har BCAA-tillskottet?

Många BCAA-tillskott kan innehålla andra ämnen som kan vara förmånliga. Vissa innehåller B6-vitamin för bättre metabolisering av aminosyrorna. Andra kan innehålla andra tillskott, som glutamin, citrulin, beta-alanin, koffein med mera. 

Det är också värt att slänga ett öga på ingredienserna för att se om produkten har konstgjorda tillsatser, socker eller mycket sötningsmedel. 

3. Hur är smaken och upplevelsen av BCAA-tillskottet?

Om du ska känna dig motiverad att fortsätta ta tillskottet bör produkten smaka gott och vara lätt att ta. Vissa föredrar ett smakrikt pulver som ger dig goda drycker, andra en smaklös kapsel som är lätt att ta med sig. 

Överväg vilken form du vill ta ditt BCAA-tillskott, och läs recensioner om produktens smak. 

4. Vad är priset på BCAA-tillskottet?

BCAA-tillskott kan komma i olika prisgrupper, och inte alla är prisvärda. Pulver är ofta billigare än kapslar, så det är något att överväga om ett lågt pris ligger högt på din prioritetslista. 

Vanliga frågor om BCAA

Vad är BCAA?

BCAA står för Branched Chain Amino Acids och är en sammansättning av tre grenade aminosyror: leucin, isoleucin och valin.

Varför ta BCAA?

BCAA tas för att bygga muskler, förebygga muskelförlust, och minska träningsvärk och upplevd ansträngning vid träning.

När ska jag ta BCAA?

Ta BCAA innan och efter din träning, tidigast två timmar efter att du ätit något. Du kan också ta tillskottet på vilodagar för att främja återhämtning.

Är BCAA farligt?

BCAA-tillskott anses i allmänhet vara säkert. Det rekommenderas däremot att du inte överstiger den dagliga gränsen av 500 mg leucin per kilo kroppsvikt.

Hur mycket BCAA finns i Nocco?

En vanlig burk Nocco innehåller 3000mg BCAA blandat av leucin, valin och isoleucin där lecuin utgör två tredjedelar. Nocco har även BCAA+ som innehåller 5000mg och deras "PWO" som innehåller 2000mg.

About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life