0 comments

Järntillskott är viktigt för dig som har järnbrist eller blodbrist, detsamma gäller för dig som är gravid eller vegetarian. 

Järn förekommer i mat som kött och ägg men när det inte räcker till kan du behöva ta järntillskott. Här hittar du 5 favoriter på marknaden just nu så du kan välja bästa järntillskott för dig. 

Järntillskott bäst i test

1. Topformula Järn + C - Bästa prisvärda järntillskott 

Topformula Järn + C är järntillskott som kommer i kapselform. Detta är ett prisvärt alternativ som innehåller vitamin C vilket ökar kroppens upptag av järn. 

Vitamin C har även andra fördelar som minskad trötthet som är ett symptom för järnbrist. Toppformula är ett bra alternativ för dig som planerar att ta C-vitamin tillskott, eller redan gör eftersom kapslarna redan innehåller vitamin C. Det innebär att du inte behöver du inte köpa ett separat vitamin C tillskott. 

Dessa tabletter ska sväljas hela i samband med måltid. En tablett innehåller 20 mg järn och det rekommenderas att ta 1–2 tabletter dagligen. En burk innehåller 120 kapslar och beroende på dagligt intag räcker det i 2–4 månader. 

 • Innehåller vitamin C
 • Prisvärt alternativ
 • En tablett innehåller 20 mg järn
 • En burk räcker i 2–4 månader

2. Healthwell Järn Skonsam - Bästa järntillskott för känslig mage

Healthwell Skonsam Järn är ett par kapslar för dig som har en känslig mage. Vid intag av järntillskott är det vanligt att få biverkningar som magproblem. Dessa kapslar tas en gång om dagen i samband med måltid då maten minskar risken för biverkningar. 

Healthwells skonsamma järntillskott innehåller vitamin C som ökar kroppens upptag av järn. Dessa kapslar innehåller även citrusbioflavonoider och folsyra som hjälper till vid bildning av röda blodkroppar. 

Kapslarna innehåller även järnbisglycinat vilket är järn med hög biotillgänglighet. Järn tillsammans med glycin gör det möjligt för järnet att absorberas direkt i tunntarmen, det i sin tur ökar kroppens upptag av järn. 

En burk innehåller 90 kapslar som räcker i cirka 3 månader. En kapsel innehåller 20 mg järn som är det minimala dagliga rekommenderade intaget. Du kan även köpa flera burkar av Skonsam till ett reducerat pris. 

 • Innehåller vitamin C
 • Bra för känslig mage
 • En burk räcker i 3 månader
 • Innehåller 20 mg järn

3. Järn 20 mg - Bästa järntillskott med hög absorption

järnbrist

Järn tillskott är ett par kapslar med mycket hög absorption vilket gör att järnet tas upp snabbare av kroppen. Ta en 20 mg järnkapsel om dagen i samband med måltid för bästa effekt.

Det här är ett mycket prisvärt alternativ som förser kroppen med det dagliga rekommenderade intaget. En burk innehåller 60 kapslar och vid daglig användning räcker de i 2 månader. 

 • Hög absorption
 • Prisvärt alternativ
 • En kapsel innehåller 20 mg järn
 • Tas i samband med måltid

4. Järn Gummies - Bästa tuggtabletter med järn

järn

Järn Gummies är det perfekta valet för dig som har svårt att svälja kapslar. Dessa tuggtabletter har en söt persikosmak och är både glutenfria och veganska. Notera att dessa gummies endast rekommenderas för personer över 18 år. 

En tuggtablett innehåller 14 mg järn och genom att tugga två tabletter om dagen får du i dig optimalt med järn. 

Se till att tuggtabletterna blir ordentligt tuggade, de ska inte sväljas hela. En burk innehåller 120 gummies och räcker ungefär i 2 månader. Detta är ett par prisvärda tuggtabletter där du även kan köpa fler burkar till ett reducerat pris. 

 • Bra för dig som har svårt att svälja tabletter
 • Söt persikosmak
 • En tuggtablett innehåller 14 mg järn
 • Personer över 18 år
 • Glutenfria och Veganska

5. Iron Bisglycinate - Bästa järntillskott med L-leucin

anemi

Iron Bisglycinate är ett par kapslar med järnbisglycinat som inte absorberas i magsäcken utan i tunntarmen. Det gör att risken för biverkningar som magproblem minskar stort. Däremot kan detta tillskott ge en mörkare färg på avföringen, det är däremot helt ofarligt. 

Tillskottet innehåller även L-leucin som har en stor roll gällande muskeluppbyggnaden muskelåterhämtningen. Tack vare det blir detta tillskott även ett bra alternativ för dig som tränar. 

En burk innehåller 60 kapslar och räcker i 2 månader om du tar en kapsel om dagen som doserat. En kapsel innehåller 25 mg järn och det är över det minsta dagliga rekommenderade intaget. 

 • Innehåller L-leucin
 • Järnbisglycinat
 • En kapsel innehåller 25 mg järn
 • En burk räcker i 2 månader

Vanliga frågor:

Varför får man järnbrist?

Järn är en mineral som vi får i oss via viss mat vi äter. Det finns bland annat i blodpudding, kött, ägg och fisk. 

Den vanligaste orsaken till att vi får järnbrist är brist på blod. Det gäller bland annat dig som har en sjukdom som orsakar blödningar eller vid kraftig mens. 

Järnbrist kan även bero på att vi får i oss för lite järn via kosten. Om du känner av symtom som hjärtklappning, huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter kan du ha järnbrist och behöva ta järntillskott. 

Vem bör ta järntillskott?

Järntillskott är något som kan rekommenderas för personer med järnbrist som har svårt att få i sig tillräckliga mängder järn genom sin kost. 

Vid järnbrist är det bra att ta järntillskott och detsamma gäller för blodbrist orsakat av för litet upptag av järn. Vanliga symptom vid järnbrist är bland annat orkeslöshet, trötthet, ont i huvudet och sus i öronen. Järnbrist är framför allt något som är mycket vanligt bland kvinnor, och förekommer hos var tredje kvinna. 

Att få i sig lite extra järn genom järntillskott kan även vara viktigt om du är gravid, har kraftig mens eller är i puberteten. Detsamma gäller äldre personer eller vegetarianer och veganer. Det kan då vara svårt att få i sig tillräckligt med järn via kosten och du kan behöva få i dig lite extra med hjälp utav järntillskott. 

När ska jag ta järntillskott?

Järntillskott rekommenderas vanligtvis att ta i samband med eller strax efter måltid. Genom att göra detta minskar du risken för biverkningar som förstoppning och diarré. 

Järntillskott absorberas bäst på tom mage och C-vitamin ökar absorptionen av järn. Kaffe, mjölk och te är något som minskar absorptionen av järn. Ta därför helst inte dina järntillskott i samband med att du dricker detta

Till en början kan du vänja magen med järntillskott genom att ta tillskott i samband med måltid för att sedan testa på tom mage. Vad som fungerar för dig beror på hur känslig just din mage är.

About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life