0 comments

Det har blivit allt mer populärt att ta kreatin som kosttillskott för att förbättra träningsresultat. Utbudet för kreatintillskott är stort med kreatinpulver och kreatinkapslar som erbjuder olika fördelar. 

Läs min artikel om kreatin för att lära dig mer om kreatinets fördelar och hur det fungerar eller fortsätt vidare i artikeln där jag listar de 5 bästa kreatintillskotten som du kan jämföra för att hitta bästa kreatin för dig. 

Bäst i test kreatin 2022

1. Core Creatine Pro – Bästa kreatintillskottet 

Högst upp på listan ligger Core Creatine Pro, ett svenskt och kvalitetssäkrat kreatintillskott från Svenskt Kosttillskott. Tillskottet är en snabbverkande kreatinblandning och består av flera kreatinkällor.

Något unikt med Core Creatine Pro är att den innehåller aminosyran citrullin-malat och magnesium. Citrullin-malat hjälper kroppen av avlägsna mjölksyra och magnesium förbättrar upptaget av kreatin i kroppen. 

Något som uppskattas med produkten är också dess smak. Många kreatintillskott är smaklösa, men Core Creatine Pro kommer i smaken refreshing lemonade. Kreatinet löser sig också lätt i vatten och är skonsamt mot magen. Det kan därför passa de som lätt känner sig oroliga i magen.

 • Mångfacetterad kreatinblandning
 • Svensk premiumprodukt
 • Innehåller magnesium och citrullin
 • Skonsam mot magen
 • Bra smak
 • Högre pris

Optimum Nutrition Creatine Powder – Bästa kreatin monohydrat

Om det är första gången du provar kreatin kanske du vill börja med ett tillskott som är den mest studerade kreatinsorten – kreatin monohydrat. Optimum Nutrition Creatine Powder är då en produkt att kika på. Tillskottet består av 99% rent kreatin monohydrat utan utfyllnadsämnen.

Kreatinpulvret har inga tillsatser, vilket gör att du kan kombinera det med andra tillskott utefter dina behov. Tillskottet blandas enkelt med vätska och är också smaklöst. Det kan passa dig som vill blanda pulvret i drycker och ha full kontroll över smaken.

Tillskottet från Optimum Nutrition är en personalfavorit i många fitnessbutiker. Den kommer också i en stor förpackning som räcker till hela 60 portioner. 

 • 99% rent kreatin monohydrat
 • Utan utfyllnadsämnen
 • 60 portioner
 • Smaklös
 • Möjlig biverkning: magproblem

Core Creatine – Mest prisvärda kreatintillskottet

Om du är intresserad av att hitta ett billigare kreatintillskott kan Core Creatine vara en produkt för dig. Core Creatine från Svenskt Kosttillskott är det mest prisvärda kreatintillskottet på vår lista. En förpackning räcker till hela 200 portioner, och kommer till ett mycket överkomligt pris. 

Core Creatine består av 100% rent kreatin monohydrat och är helt utan tillsatser. Ett passande val för dig som vill fokusera specifikt på denna typ av kreatin och inte vill prova en kreatinblandning. Kreatin monohydrat är även den mest vetenskapligt beprövade sorten av kreatin. Det är dock också sorten som kan ge dig magproblem som en biverkning om du har känslig mage.

 • Prisvärd
 • 100% rent kreatin monohydrat
 • Utan tillsatser
 • 200 portioner
 • Möjlig biverkning: magproblem

Core Kre-Alkalyn – Bästa kre-alkalyn

Om du vill prova på den buffrade formen av kreatin monohydrat så letar du efter kreatinsorten kre-alkalyn. Ett bra val är då produkten Core Kre-Alkalyn som kommer i kapselform. 

En viktig fördel med kre-alkalyn är att den inte binder vätska på samma sätt som kreatin annars ofta gör. Det passar dig som är intresserad av fördelarna med kreatin, men inte av viktökningen som ofta medföljer. 

Eftersom Core Kre-alkalyn har högre PH-värde än kreatin monohydrat är den också mer skonsam för magen. Dessutom kan kroppen ta upp en större mängd av detta kreatin på ett effektivt sätt. 

 • Kapselform
 • Skonsam mot magen
 • Mindre viktökning
 • Högre pris

Chained Nutrition Kre-Alkalyn Hardcore – Bästa kreatinkapslarna

Chained Nutrition Kre-Alkalyn Hardcore består av 100% kre-alkalyn i kapselform utan utfyllande ingredienser. Eftersom tillskottet består av kre-alkalyn har det också fördelen att den är mer skonsam för magen och inte binder vätska. 

En fördel med kapslar är att de är smidiga att ta med dig om du behöver ta kreatin medan du är på jobbet eller på språng. Dessutom gör kapslarna det enkelt att snabbt ta rätt dos utan att mäta pulver. 

 • Snabbverkande
 • Kapselform
 • 100% kre-alkalyn
 • Mindre viktökning
 • Innehåller endast en sorts kreatin

Vilket kreatin är bäst för dig? 

När du ska välja kreatintillskott kan du börja med att ställa dig själv följande frågor: 

 1. Vilken/vilka kreatinsorter ingår i kreatintillskottet?
 2. Är kreatinet i pulverform eller kapselform?
 3. Är kreatintillskottet prisvärt?

1. Vilken/vilka kreatinsorter ingår i kreatintillskottet?

Den första frågan du bör ställa dig är vilken kreatinsort som har fördelarna du är intresserad av. Här är de grundläggande egenskaperna hos de vanligaste kreatinsorterna: 

Kreatin monohydrat

Kreatin monohydrat är den vanligaste sorten av kreatin, och den är dessutom den mest vetenskapligt beprövade sorten. Om du uppskattar att dina tillskott har en stor kvantitet av vetenskapliga studier bakom sig är denna sort för dig. 

När du läser på om kreatintillskott i allmänhet handlar en stor del av informationen om just kreatin monohydrat. 

Kre-alkalyn

Kre-alkalyn är den näst vanligaste sorten och är alkaliserat kreatin, också kallat buffrat kreatin. Kreatinsorten har alltså ett högre PH-värde.

Att kre-alkalyn är mer basiskt innebär flera fördelar, bland annat att upptaget av kreatin ska vara effektivare. Kre-alkalyn leder också till mindre vätskeretention, vilket betyder att viktökningen är mindre än med andra kreatinsorter. Att kre-alkalyn har högre PH-värde innebär dessutom att tillskottet är skonsammare för magen.

Blandkreatin

Det är också allt vanligare att man hittar kreatintillskott som är blandkreatin med en blandning av flera sorters kreatin. Fördelen med blandkreatin är att det kan kombinera de olika egenskaperna som varje kreatinsort erbjuder. 

Många känner att blandkreatin är mer effektivt. Vissa som inte känt någon effekt från monohydrat eller kre-alkalyn har rapporterat bra resultat efter de provat blandkreatin.

2. Är kreatinet i pulverform eller kapselform?

De flesta kreatinprodukter kan delas in i kreatinpulver och kreatinkapslar. Dessa har olika fördelar. 

Kreatinpulver

En del känner att kreatin i pulverform innebär att du lättare kan justera dosen efter ditt eget behov. Det passar också de som tycker om att blanda sina tillskott med drycker, t.ex. smoothies eller juice. 

Kreatinkapslar

Vissa föredrar kreatintabletter eftersom kapslar kan vara lättare att ta med sig om man behöver ta kreatin på språng. Kapslar kommer naturligtvis också i tydliga doser, vilket betyder att du slipper mäta upp pulver. 

3. Är kreatintillskottet prisvärt? 

Helst ska ditt kreatin höja din träningsprestation utan att kosta skjortan. Jämför kreatinpriserna och ha din personliga budget i åtanke. Titta inte endast på priset, utan försök jämföra hur mycket du kommer att behöva betala per dos eller “portion”. 

Vanliga frågor om kreatin

Vad är kreatin?

Kreatin är ett ämne som naturligt förekommer i dina muskler. Din kropp bildar cirka 1–2 gram kreatin varje dag. Du kan få i dig kreatin naturligt via källor som kött och fisk. Kreatin finns också som kosttillskott.

Varför ta kreatin?

Kreatin ger dina muskler mer tillgång till bränsle vid explosiv träning. Det gör det populärt hos de som vill förbättra sin muskeltillväxt och styrkeuthållighet.

När ska jag ta kreatin?

Du rekommenderas ofta att ta kreatin efter träningen när kroppen är mer mottaglig för näring. Ta gärna kreatintillskottet tillsammans med snabba kolhydrater, då det förbättrar kreatinupptaget.

Hur mycket kreatin ska jag ta?

En vanlig rekommendation av är att ta cirka 5 gram kreatin per dag. För bättre resultat rekommenderar vissa också att man tar 20 g/dag i 4–6 dagar (uppladdningsfas) och därefter 3–5 g/dag (underhållsfas).

Har kreatin biverkningar?

En vanlig biverkning av kreatin monohydrat är ofarlig viktuppgång på grund av ökad vätskeretention i kroppen.

About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life