0 comments

Zinkbrist kan leda till försämrad sårläkning och försvar mot infektioner. Det kan också bidra till blodbrist, dålig aptit, depression och andra allvarliga symptom. Det är främst vegetarianer, gravida och äldre som är i riskgruppen.

Misstänker du att du har brist på zink kan ett zinktillskott hjälpa dig i vardagen. Zinktillskott finns i olika former som kapslar, sugtabletter och tuggtabletter. Fortsätt läsa för att hitta bästa zinktillskottet för dig. 

Zinktillskott bäst i test

 1. Organisk zink - Mest prisvärda zinktillskott

immunförsvar

Organisk zink är ett zinktillskott i kapselform som innehåller zink från tre olika källor, zinkbisglycinat, zinkcitrat och zinksulfat. 

Zinkbisglycinat är väldigt enkelt för kroppen att ta upp, zinkcitrat bidrar till makronäringsämnen och zinksulfat har en mycket hög absorptionsförmåga.  

Det här prisvärda tillskottet innehåller 25 mg zink per kapsel. En burk innehåller 100 kapslar vilket räcker i cirka 3 månader. Varje kapsel ger dig 250% mer zink och är det högsta rekommenderade dagliga intaget. 

Ta en kapsel dagligen och se till att inte överskrida den rekommenderade dosen då det kan ge biverkningar som bland annat magproblem.

 • 25 mg zink per kapsel
 • Zink från 3 olika källor
 • Prisvärt alternativ
 • Mycket hög absorption

 1. Healthwell Zink - Bästa vegetabiliska zinktillskott

Healthwell Zink är ett vegetabiliskt zinktillskott i kapselform som är väldigt enkelt för kroppen att ta upp. Det beror främst på kombinationen av zinkcitrat och zinkglukonat där båda har en mycket hög biotillgänglighet i kroppen. 

En kapsel motsvarar 20 mg zink och du ska ta en tablett om dagen i samband med mycket vatten för att fylla ditt dagliga zinkbehov. 

Vid köp av detta zinktillskott får du 100 kapslar per burk vilket räcker i cirka 3 månader. Du kan även köpa flera burkar till ett reducerat pris. 

 • Prisvärd
 • 20 mg zink per kapsel
 • Vegetabiliskt 
 • Hög absorptionsförmåga
 1. Zink Gummies - Bästa tuggtabletter med zink

hälsa

Zink Gummies är ett smart val för dig som har svårt för att svälja kapslar. Dessa tuggtabletter finns i hallonsmak och är veganska och glutenfria. 

Vid köp av dessa gummies får du 90 tuggtabletter vilket räcker i 3 månader. Du kan även köpa flera burkar till ett reducerat pris. 

En tuggtablett om dagen motsvarar 25 mg zink och uppfyller det rekommenderade dagliga intaget. Var dock noga med att tugga tabletterna ordentligt, de ska inte sväljas hela. 

 • 25 mg zink per tuggtablett
 • Vegansk
 • Glutenfri
 1.  Solgar Flavo Zinc - Bästa sugtabletter med zink

Solgar Flavo Zinc är ett zinktillskott i form av sugtabletter. Det är ett mycket bra alternativ för dig som vanligtvis har svårt för att svälja kapslar. 

Genom att låta sugtabletterna smälta i munnen är det lättare för kroppen att ta upp innehållet. Det går mycket snabbare och kroppens möjlighet att använda mineralen blir genast maximal. 

En sugtablett innehåller 23 mg zink och en tablett tas dagligen, allra helst i samband med måltid. Det här är ett mycket prisvärt alternativ av sugtablett där en burk innehåller 50 sugtabletter som räcker i 2 månader. 

 • För dig som har svårt att svälja kapslar
 • Enkelt för kroppen att absorbera
 • 23 mg zink per sugtablett
 1. Topformula Zink - Bästa kapslar med zink

zinkbrist

Topformula Zink är prisvärt zinktillskott i kapselform. Detta tillskott är mycket enkelt för kroppen att ta upp tack vare att det innehåller zinklaktat som är mycket lättupptagligt. 

En tablett innehåller 20 mg zink vilket uppfyller kroppens dagliga behov av zink. Ta en tablett om dagen i samband med måltid. Var även väldigt noga med att inte överskrida det dagliga intaget, då räcker också en burk med 90 tabletter i 3 månader. 

 • 20 mg zink per kapsel
 • Mycket lättupptagligt 
 • Prisvärt alternativ

Vanliga frågor:

Vad gör zink i kroppen?

Zink är en mineral som våra kroppar inte kan producera på egen hand. Vi behöver därför få i oss zink via mat eller med hjälp av zinktillskott. Bönor, skaldjur, mandlar och nötter är zinkrikt. 

Zink finns i all vävnad i kroppen och är en mycket viktig mineral som får många enzymer att fungera. Zink ansvarar för flera olika områden i våra kroppar. Det bidrar till en normal synförmåga, normal omsättning av vitamin A, fungerande immunförsvar och mycket mer. Det bidrar även till att stärka hår, hud och naglar. 

Vem behöver ta zinktillskott?

Zinkbrist är något som är ganska ovanligt i Sverige om du följer en balanserad och sund kost. Vissa grupper som gravida, vegetarianer, äldre och personer som ammar löper större risk för att råka ut för zinkbrist. Kroppen gör sig även av med mer zink vid alkoholism, diabetes och inflammatoriska tarmsjukdomar. 

Om du märkt symptom som bland annat dålig sårläkning, försämrad aptit och högt blodtryck, är zinktillskott ett bra alternativ. Här hittar du sex vanliga symptom på zinkbrist.

Har zinktillskott några biverkningar?

När du börjat ta zinktillskott är det väldigt viktigt att du följer det rekommenderade dagliga intaget av ditt tillskott. 

Om inte finns det en risk att du kan råka ut för jobbiga biverkningar som kramper i magen, diarré och kräkningar. Dessa symptom kan visa sig redan efter 3–10 timmar och när du slutar ta tillskottet försvinner de snabbt. 

Vid ett för högt intag av zinktillskott kan du få både koppar- och järnbrist. Livsmedelsverket förklarar hur mer än 25 mg zink i tillskott inte bör konsumeras dagligen. 

About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life