0 comments

Kollagentillskott är något som blivit mycket populärt och det kan främst bero på de många skönhetsfördelarna som får huden att kännas och ser yngre ut. Kollagen är viktigt eftersom det förser kroppsvävnader med bland annat struktur och elasticitet. 

Här går vi igenom viktiga frågor om kollagen, när du bör ta det och vad kollagentillskott kan åstadkomma!

Vad är kollagen? 

Kollagen är ett protein som spelar en stor roll när vi pratar om våra kroppars inre uppbyggnad. Detta protein förekommer naturligt i bland annat vår bindväv, hud och senor. Vår hud består av 75% kollagen och det gör huden elastisk och fast. Kollagen är även något som ger oss en förbättrad ledfunktion och rörelseförmåga. 

Kollagen får du naturligt i dig med exempelvis fisk och benbuljong. Med åren minskar dock vår naturliga produktion av kollagen. Vid 25 års ålder sägs det att kollagenproduktionen minskar med cirka 1% varje år. Därför kan det bara vara bra att börja med kollagentillskott i tid. 

Vem bör ta kollagentillskott?

När produktionen av kollagen minskar är det vanligt att bland annat rynkor kan bli synligare och du blir även stelare i lederna. Så efter 25 års ålder kan det vara en bra idé med extra kollagen i din kost. 

Om du dessutom följer en särskild kost, idrottar eller har vissa sjukdomar så kan det vara extra bra att ta kollagentillskott. 

Det gäller bland annat för dig som:

  • Är vegetarian/vegan
  • Är äldre
  • Har sjukdomar som olika skelettsjukdomar eller ledsjukdomar
  • Tränar mycket

Vad är fördelarna med kollagentillskott? 

Det finns en mängd fördelar med kollagentillskott. De flesta kanske förknippar detta med fastare och finare hud, men det finns även andra fördelar med kollagen.

  1. Kollagen hjälper dig bilda muskler och återhämta dig

Kollagentillskott är bra alternativ för dig som tränar. Kollagen hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din träning. Det hjälper kroppen att bilda muskler och du behöver inte heller träna lika hårt för att bränna fett. Kroppen återhämtar sig även mycket bättre och snabbare vid intag av kollagentillskott. 

  1. Minskat sötsug och mättare längre

Kollagentillskott är även ett bra alternativ för dig som försöker gå ner i vikt. Kollagentillskott i pulverform är ett smart alternativ att använda sig av eftersom det innehåller mycket protein. 

Det kan blandas ner i dina smoothies och är även något som kan få dig att känna dig mättare under längre tid. Att blanda ner kollagenpulver i smoothies sägs även hjälpa dig att få ett minskat sötsug

  1. Bra för leder och ledrörlighet

När vi blir äldre och kollagenbildningen minskar är det vanligt att få ledvärk och känna en minskad rörlighet. Kollagen förbättrar lederna vilket gör dem mer flexibla och elastiska. 

Kollagentillskott kan därför hjälpa dig med smärta i leder, vid konstant smärta och en knakande känsla är det bra att ta kollagentillskott regelbundet. 

  1. Slätare hud och mindre rynkor

Det är även något som förhindrar ärrbildning och synligheten av rynkor. Kollagen bibehåller hudens struktur och elasticitet. Kollagentillskott och andra skönhetsprodukter som innehåller kollagen kan få din hud att kännas och se yngre ut. 

Kollagen är även något som finns i vissa hudvårdsprodukter, bland annat serum och krämer.

  1. Förebygger hjärt- och kärlsjukdomar

Utöver alla dessa fördelar så är kollagen även något som kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Förutom att bara förbättra elasticiteten i huden förbättrar kollagen även elasticiteten i våra blod- och lymfkärl. 

Kroppen renar sig på ett smidigare sätt och risken får lågt blodtryck minskar. 

När bör jag ta kollagentillskott?

Kollagentillskott går utmärkt att ta både på morgonen och på kvällen när du ska sova. Att ta ditt kollagentillskott på morgonen på tom mage är ett mycket bra alternativ. Kollagen är ett fiberprotein och magsyra är något som gör att proteiner absorberas snabbare. 

Att ta ett kollagentillskott innan du går och lägger dig är också ett bra alternativ. När du sover får kroppen mycket tid på sig för att kunna absorbera detta protein. 

Kollagentillskott finns i olika format, bland annat i pulverform, brustabletter eller kapslar så du kan hitta ett kosttillskott som fungerar i din vardag. Läs mer om hur du väljer bästa kollagentillskott för dig.

När ser och känner jag resultat med kollagentillskott?

När du börjat ta kollagentillskott kommer du inte att märka skillnad direkt, men håll ut! 

Efter ett par månader – Hud och vävnader

Det är vanligt att det tar flera månader innan du ser en märkbar skillnad. Det är främst något som gör skillnad i ett skadeförebyggande syfte där vävnader har en ganska långsam förnyelsetakt. Vävnader med en långsammare förnyelsetakt är exempelvis hud och hår. 

Efter ett par veckor – Bättre ledfunktion

Däremot är förbättrade leder, där de känns mer flexibla och elastiska något som du kan känna stor skillnad på redan efter några veckor. 

Långsiktig användning – För bästa resultat

Kollagentillskott är något du bör ta i minst 3 månader för att ta del av alla dess fördelar. Efter 3 månader är det vanligt att se skillnad på hår, hud och naglar. 

Det är vanligtvis då du kan märka att rynkor och fina linjer blivit mjukare och huden blivit fastare. Stela leder och ledvärk är något som du kommer märka betydligt större skillnad på om du fortsätter att ta kollagentillskott. 

Hur mycket kollagen bör jag ta?

Kollagentillskott är något som är mycket svårt att överdosera. Det rekommenderade dagliga intaget för kollagentillskott i pulverform ligger på 5–10 gram per dag. Och det rekommenderade dagliga intaget för kollagentillskott i kapselform ligger på 1-2 kapslar per dag

Olika typer av kollagentillskott innehåller olika mycket kollagen och därför kan den rekommenderade dosen variera. Var noga med att följa det rekommenderade intaget för just ditt kollagentillskott. 

Se även till att ditt kollagentillskott inte innehåller några onödiga tillsatser och är hög kvalitet för att få bästa möjliga resultat. Ett tips är även att ta kollagen tillsammans med C-vitamin tillskott eftersom det spelar en stor roll i kollagensyntesen. 

About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life