0 comments

Vad är druvkärnolja?

Druvkärnolja (ENG: Grapeseed oil) är precis som namnet säger en olja som kommer från kärnorna i vinddruvor. Vindruvans främsta användningsområde är framställningen av vid och i den processen är druvkärnorna en restprodukt.

I tusentals år har vinproducenter gjorts sig av med druvkärnorna eftersom man inte har kunskapen om vad de kan användas till. Synen har varit att de är en värdelös biprodukt. Idag, efter alla teknologiska framsteg som gjort, är det möjligt att enkelt extrahera oljan från vinddruvornas frön. Det du får då är druvkärnolja.

Hur framställs druvkärnolja?

Druvkärnolja framställs i regel i fabriker genom en process där man utvinner oljan från druvkärnorna med lösningsmedel. Denna metod är inte lika hälsosam som när oljan framställs genom kallpressning eller expellerpressning av vinddruvornas kärnor.

Det påstås att allt lösningsmedel tas bort som en del i produktionen av oljan. Samtidigt fortfarande okänt hur olja som producerats på detta sätt påverkar människans hälsa över tid (t.ex. spår av hexan)

Vid sidan om de potentiella hälsoriskerna, som finns med druvkärnolja som framställs med lösningsmedel, är det också sämre för miljön. Det görs forskning som fokuserar på att ta fram mer miljövänliga alternativ till lösningsmedel men du kan redan nu göra ett medvetet och välja olja som kallpressats eller expellerpressats.

Är Druvkärnolja nyttigt?

Det finns många påståenden om druvkärnoljans hälsoeffekter som cirkulerar på nätet. Men vad ska man egentligen tro på? Om man kollar på vad forskningen säger om livsmedlet kan man i alla fall dra ett par slutsater.

Oljan består av 10% mättat fett, 16% enkelomättat fett och hela 70 % fleromättat fett.

Sammansättningen består med andra ord till den störst delen av fleromättat fett och den största andelen består just av omega-6 fetter. Eftersom det påstås att ett högt innehåll av omega-6 relativt till omega-3 kan bidra till ökad inflammation i kroppen är det i regel bra att undvika oljor med för mycket omega-6.

Kan man då dra slutsatsen att druvkärnolja leder till ökad inflammation i kroppen?

Så enkelt är det inte.

Det typen av omega-6 som druvkärnolja innehåller är linolsyra. Forskning typer på att just linolsyra inte ökar nivåerna av inflamamtionsmarkörer i blodet. Detta pekar på att linolsyra möjligen inte bidrar till inflammation i kroppen på samma sätt som andra sammansättningar av omega-6. Det behövs forskning behöves inom det här området.

Innehåller mer E-vitamin än olivolja

Druvkärnolja innehåller relativt mycket E-vitamin. En matsked med druvkärnolja innehåller en tredjedel av det rekommenderat dagliga intaget på 12 mg. [7] Vilket är mer är innehållet i olivolja. Druvkärnolja innehåller inga andra vitaminer eller mineraler.

Användningsområden

Hudvård & hårvård

Oljor används flitigt som naturliga hud- och hårvårdsprodukter. Både för sig själva och som ingredienser i t.ex. krämer eller balsam. Druvkärnolja är en olja som lämpar sig bra för hudvård och hårvård med egenskaper som skiljer från andra oljor om är populära inom skönhetsvård som t.ex. kokosolja. Kokosolja används för vårda kroppen och håret på alla möjliga sätt med nackdelen är att den täpper igen porerna. Risken finns att det resulterar i att du får finnar och eller olika utslag.  Eftersom druvkärnoljan inte täpper porerna på samma sätt är den snäll mot alla hudtyper. Det är en olja som går lätt in i huden och lämnar inget kladd efter sig. 

Massageolja 

Druvkärnolja lämpar utmärkt som en olja att använda vid massage. Det blir inte kladdig som andra oljor lätt kan blir och den masseras enkelt in i huden. Oljan har en tydligt kännbar doft vilken du är bra att ha i åtanke när du väljer den som massage olja. Om du vilja lyfta av upplevelsen din massage lite extra kan du blanda den ihop med eteriska oljor. Det är känns som en utmärkt bärarolja

Går bra att äta och ha i matlagning

Den här oljan lämpar sig bra för att toppa sallader med och tack vare dess goda, ibland lite nötiga, smak. Använd den till smaksättning eller konsistens i alla kalla maträtter. När det gäller som olja till varm matlagning är det några andra saker du behöver tänka på. Låt oss titta närmare på hur de här oljan lämpar sig för stekning och fritering.

Är det bra att steka och fritera med druvkärnolja?

Jag har sett att artiklar som ligger publicerade på olika sajter hävdar att det druvkärnolja är en bra olja att steka i baserat på att den har en hög rökpunkt. Att den har en hög rökpunkt är visserligen sant men det är allt annat än en bra stek & frityrolja. Jag ska berätta varför så ser du snart varför detta är en olja som du bör undvika att använda när du lagar mat i höga temperaturer.

Som jag skrev tidigare i artikeln är en stor del av fettsyrorna som utgör druvkärnolja så kallade fleromättade fetter. Dessa fleromättade fetter regerar med syre när de utsätts för hög hetta och det bildas skadliga sammansättningar och fria radikaler.  

Eftersom druvkärnolja har ett extremt högt innehåll av fleromättade fettsyror är det en av de sämsta oljorna du kan fritera i.  De hälsosammaste oljorna att fritera i är de som utgörs av mättade och enkelomättade fettsorter. Till exempel olivolja eller rapsolja eftersom dessa inte har lika lätt för att reagera med syre som druvkärnolja.

Källor som vi har använt oss av

http://issinstitute.org.au/wp-content/media/2011/05/ISS-FEL-REPORT-P-TRAINOR-lo-res.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27559299/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19022225
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22570770
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28752873
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22889633
http://matkalkyl.se/se-druvkarnolja.php
https://www.landleyskok.se/tips-trix/rykpunkt-oljor-och-smor
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-4506.2001.tb00028.x/pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24632108

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life