0 comments

Elektrolyter är nödvändiga för att kroppen ska fungera och detta är något du brukar få i sig genom att äta en välbalanserad kost. Om du tränar mycket eller om det är varmt ute kan dock ett tillskott av elektrolyter vara nödvändigt för att bibehålla rätt vätske- och mineralbalans i kroppen.

I denna artikel tittar vi närmare på vad elektrolyter är och hur ett kosttillskott med elektrolytpulver kan hjälpa dig.

Vad är elektrolyter och vad har de för funktion i kroppen?

Elektrolyter är mineralämnen som har en elektrisk laddning i kroppen. De reglerar vätskebalansen och ser till att nerver, muskler, hjärta och hjärna fungerar som de ska. Dessa mineralämnen finns i vävnader och kroppsvätskor som urin, svett, och blod. 

Elektrolyter i kroppen inkluderar magnesium, kalium, kalcium, natrium, fosfat och klorid. Om du till exempel tränar och svettas mycket kan det bli en brist på elektrolyter i kroppen. 

Vid brist på elektrolyter fungerar inte kroppens elektriska impulser som de ska och hjärnan får problem med att sända ut korrekta nervsignaler vilket i sin tur påverkar kroppens funktioner negativt. Brist på elektrolyter påverkar framför allt vätskenivån och hur effektivt dina muskler kan arbeta.

Elektrolyternas uppgifter i kroppen är att:

 • Reglera vätskenivån i blodplasman och din kropp
 • Upprätthålla rätt ph värde i blodet (7.35 - 7.45, lätt alkaliskt)
 • Hjälpa musklerna att arbeta, detta inkluderar även hjärtats slag i kroppen. 
 • Sända nervsignaler från hjärta, muskler och nerver till andra celler. 
 • Hjälpa blodet att koagulera
 • Bilda ny vävnad i kroppen

Vad kan orsaka brist på elektrolyter i kroppen? 

Brist på elektrolyter kan orsakas av flera anledningar, det handlar dock oftast om någon form av vätskeförlust vare sig det är orsakat av sjukdom, skada eller värme. 

Några vanliga orsaker till brist på elektrolyter är:

 • Vätskeförlust efter kraftig diarré och kräkningar
 • Vätskeförlust orsakat av kraftig svettning
 • Om du inte äter och dricker tillräckligt
 • Kroniska lungsjukdomar som emfysem
 • Förhöjt pH värde i blodet 
 • Mediciner som steroider och laxerande läkemedel

Hur upprätthåller man en bra nivå elektrolyter i kroppen?

Elektrolyter får du i dig genom mat och att dricka tillräckligt med vatten. Mat som är rik på elektrolyter är bland annat spenat, potatis, kalkon, bönor, avakado, apelsiner, sojabönor, jordgubbar och bananer. 

Om du har svårt att få in den här typen av mat i din diet, eller helt enkelt inte får i dig tillräckligt kan du även dricka dig till dina elektrolyter. Kokosvatten är en dryck som är otroligt rik på elektrolyter. 

3 fördelar med elektrolytpulver

Det finns även elektrolyter som kosttillskott om du inte får i dig tillräckligt genom kost och dryck. Ett elektrolytpulver har många fördelar då det snabbt och smidigt återställer kroppens balans av elektrolyter, vilket är viktigt för att reglera vätskebalansen. Några av de viktigaste fördelarna med elektrolytpulver är: 

Mindre risk för kramp och huvudvärk vid träning

Om du tränar en längre stund och svettas mycket så är det stor risk för kramp i muskler, huvudvärk och yrsel om du inte fyller på med nya elektrolyter. Då är det snabbt och smidigt att blanda ut lite elektrolyt pulver i vatten för att återställa din balans. 

Mindre risk för uttorkning

Vid exempelvis magsjuka är risken för uttorkning stor och du behöver fylla på elektrolyterna för att kroppen ska kunna tillgodose sig den vätskan som den får behålla. 

Att ha en bra vätskebalans vid magsjuka hjälper kroppen att tillfriskna fortare, och ett elektrolytpulver hjälper till med detta.

Ersätt vätska du svettats ut

Varma sommardagar är härliga men de gör att man svettas mer än normalt. När du svettas mer än vanligt är det viktigt att tillsätta elektrolytpulver till vattnet du dricker så att du kan ersätta den vätska du förlorar i kroppen när du svettas. 

Räcker det inte att dricka vatten?

Nej, det räcker inte att dricka extra vatten om du har brist på elektrolyter. Faktum är att det rent av kan förvärra bristen av elektrolyter eftersom du späder ut de elektrolyter som finns i kroppen om du dricker för mycket vatten. 

Det är därför det är viktigt att blanda i ett elektrolytpulver i vattnet som du dricker. Ett elektrolytpulver innehåller mineraler som återställer balansen av elektrolyter. För de som tränar aktivt finns det även elektrolytillskott med tillsatta kolhydrater för att hjälpa kroppens prestanda och återhämtning. 

Vem behöver ta elektrolytillskott eller elektrolytpulver?

Om du äter en balanserad kost, tränar lite till måttligt och är frisk för övrigt behöver du förmodligen inte bekymra dig över dina elektrolyter. Så, när behöver man ta tillskott?

Några tillfällen där de kan vara bra att tillföra extra tillskott av elektrolyter är:

 1. När du befinner dig i varma miljöer som får dig att svettas mer än normalt
 2. Vid längre träningspass
 3. Vid vätskebrist i samband med magsjuka

Som med alla kosttillskott är det viktigt att ha en balanserad kost och hälsosam livsstil som i grunden. Ett kosttillskott ska endast vara ett komplement till en hälsosam livsstil. 

Om du känner dig tveksam över om du har en brist på elektrolyter och om du upplever några fysiska besvär bör du alltid rådfråga en läkare innan du börjar med ett tillskott. 

About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life