0 comments

Järntillskott är ett väldigt viktigt kosttillskott då det främst verkar för vårt immunförsvar. Järnbrist drabbar ofta gravida kvinnor och tonåringar, men kan drabba vem som helst beroende på din kost – speciellt dig som vegetarian eller vegan.

Våra kroppar kan bara ta upp och  tillgodogöra cirka 5–10% av det järn som finns i vår mat så du bör hålla ett öga på hur mycket järn du egentligen får i dig.

I den här artikeln går jag igenom allt du behöver veta om järntillskott och var, när och hur du bör ta kosttillskottet. 

Vad är järn?

Järn är en mineral som är livsnödvändig. Järn finns i två kemiska strukturer, men våra kroppar kan bara tillgodogöra den ena formen, ett så kallat hemjärn. Allt som inte är hemjärn måste omvandlas för att våra kroppar ska kunna ta upp det. 

Järn ingår i blodets röda blodkroppar, hemoglobin, som transporterar syre från lungorna och ut i kroppen. Mineralen tas upp i tunntarmen och är viktig för produktionen av dopamin som påverkar våra muskelrörelser och vårt humör. 

Järn finns främst i blodmat som blodpudding. Inälvsmat som lever är också rikt på järn, och animaliska livsmedel rent generellt innehåller betydligt mer järn än vegetabiliska källor.

Vem bör ta järntillskott?

Ett järntillskott rekommenderas ofta för gravida kvinnor, tonåringar, kvinnor med “tung” menstruation, vegetarianer, veganer, idrottare och blodgivare. 

Tillskott riktade till veganer och vegetarianer brukar innehålla extra järn då dessa källor ofta är vegetabiliska och innehåller mindre järn än animaliska källor. 

Studier visar att barn bör ta ett järntillskott då järnbrist på barn kan påverka den mentala utvecklingen. Det bästa sättet att få reda på om du behöver ett järntillskott är att mäta både hemoglobinvärdet och järndepåerna. Om du vill få reda på ditt hemoglobinvärde kan du kontakta din läkare. Det är ett standardprov som ingår i de flesta hälsokontroller.

När bör jag ta järntillskott?

Om du känner dig trött, yr, andfådd eller blir blek helt plötsligt kan detta vara en signal på att du behöver järntillskott. 

Järnbristanemi är inget att leka med, det drabbar dig när dina järnförråd är tomma. Det vill säga att kroppen inte har tillgodoggjort tillräckligt med järn från vår kost. 

Så med detta sagt skulle jag rekommendera att du tar ditt järntillskott dagligen. Gör gärna det på morgonkvisten då kroppen tar upp järnet som bäst. Rådfråga alltid din läkare innan du börjar ta ett kosttillskott. 

Hur snabbt kan jag få upp järnvärdet i kroppen?

Det kan ta så lång tid som 6 månader att bygga upp dina järnförråd. Om du däremot får intravenöst järn (vätskeform rakt in i blodet) kan det gå så snabbt som 15 minuter för att fylla på dina järnförråd.

Då 95% av järnet passerar genom våra tarmar utan att göra någon riktig nytta kan detta leda till biverkningar som illamående, diarré eller förstoppning.

Kan man överdosera järntillskott?

Det är svårt att överdosera järn, men du bör ändå alltid följa rekommenderad doseringsanvisning på kosttillskottets förpackning då överdosering av järntillskott kan leda till hemosideros (avlagring av järn i vävnaderna) speciellt i lever, mjälte, bukspottkörtel och hjärta. 

Vanliga frågor

1. Är järn en mineral?

Järn är ett viktigt grundämne i den mänskliga kroppen. En vuxen människa bär normalt på 4 gram järn varav merparten finns i de röda blodkropparna hemoglobin.

Som en beståndsdel av hemoglobinet transporterar järn syre från lungorna ut till alla celler och koldioxid den motsatta vägen. Det ingår i enzymer som mitokondrier, vars jobb är att styra cellernas andningsprocess . 

2. Kan järn vara farligt?

Järn är inte farlig för den mänskliga kroppen om man följer rekommenderad dosering. 

Överdosering av järn under längre perioder kan dock vara giftigt och skada din lever. Det kan även leda till  blodproppar, högt blodtryck, försämrad produktion av könshormoner, leverskador, benskörhet och försämrad sköldkörtelfunktion. Därför är det alltid viktigt att följa din läkares rekommendationer. 

3. Vad är den rekommenderade dosen av järn?

Rekommenderat dagligt intag enligt Livsmedelsverket är: 5–10 mg för barn, 10–15 mg för kvinnor (12–18 mg för ammande kvinnor) och 10–12 mg för män. Du kan även kika på denna RDI-tabell.
About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life