0 comments

De flesta upplever problem med magen emellanåt, det kan vara att du har ätit något olämpligt, känner dig stressad eller att du rent av har blivit magsjuk. Dessa symptom brukar vara snabbt övergående för de flesta, men om de inte går över kan det vara ett tecken på att det finns en bakomliggande sjukdom som heter IBS. 

Enligt den senaste statistiken lider 15% av sveriges befolkning av IBS, men troligtvis är siffran ännu större då det finns ett mörkertal. Här reder vi ut vad IBS är för något och vad du kan göra för att lindra dina symptom.  

Vad är IBS?

IBS står för irritable bowel syndrome och på läkarspråk heter det Colon irritable. IBS är en störning i tarmen som påverkar mag-tarmkanalen och gör att den inte arbetar som den ska.

IBS utvecklas vanligtvis när du är mellan 20–40 år gammal, men kan uppkomma i alla åldrar. Det går i skrivande stund inte att bota IBS men det går att lindra symptomen genom att ändra sina kostvanor och äta vissa tillskott. 

Vilka symptom tyder på att du har IBS?

IBS kan få dig att känna dig spänd och uppblåst. Några vanliga symptom som kan indikera att du lider av IBS är förstoppning, diarré, gaser samt oregelbundna toalettvanor. 

Fler symptom som kan tyda på IBS inkluderar: 

 

  • Magsmärtor och kramper som lättar när du gör dina behov

  • Förändring i dina tarmrörelser, förstoppning eller diarré

  • Gaser

  • Uppsvälld mage

  • Oregelbundna toalettvanor

  • Illamående

  • Smärtor som strålar bak mot ryggen

  • Huvudvärk

  • Minskad aptit

Om du upplevt ett eller flera av dessa symptom under en längre tid så bör du söka hjälp för att göra en utredning och ställa en diagnos. För att få en IBS-diagnos måste du ha haft ett eller flera symptom under minst 3 månaders tid.

Vad du äter påverkar din IBS

Vad du äter påverkar matsmältningen och dina tarmrörelser. De flesta har säkert upplevt känslan av gaser efter att ha ätit ärtsoppa eller bönor. Vid IBS bör du undvika att äta mat som är gasbildande, svårsmält och som irriterar magen. Bönor, torkad frukt och kryddstark mat är några exempel som bör undvikas om du har IBS.  

De som har IBS brukar även må bättre av en glutenfri och laktosfri diet. Vad man tål och inte tål kan dock vara väldigt individuellt. Vad som fungerar för somliga kanske inte alls fungerar för dig. 

Om du behöver hjälp med att komma underfund med vilken kost och vilka livsmedel som passar bäst för just dig kan det vara en god idé att ta hjälp av en dietist. En dietist kan hjälpa dig att ta fram en personligt anpassad IBS-diet som hjälper dig att lindra dina besvär.  

Förutom att undvika mat som du inte tål bör du även tänka på:

  • Att äta många små måltider i stället för få stora portioner

  • Inte stressa när du äter, och glöm inte att tugga maten ordentligt

  • Undvik kaffe, alkohol, starka kryddor och fet mat

  • Att motionera regelbundet kan hjälpa dig att hålla magen igång. 

Fodmap – En kostbehandling som är snäll för mag-tarmkanal

För att ta reda på vilken kost som fungerar bäst för dig och dina besvär finns kostbehandlingen Fodmap. Denna kostbehandling innebär att du minskar intaget av fermenterbara kolhydrater som jäser snabbt och absorberas dåligt av tarmen. 

I denna kostbehandling följer du en lista med livsmedel som minimerar och utesluter dessa kolhydrater så att magen får vila. När mag-tarmkanal har återhämtat sig kan du sedan tillföra livsmedel som har ett högre innehåll av dessa kolhydrater. 

Det är viktigt att endast tillföra ett livsmedel i taget så du vet vad du ska fortsätta att utesluta om en reaktion uppstår. 

Kan kosttillskott lindra besvären vid IBS?

Ja, kosttillskott kan lindra IBS-besvär, men det kräver även att du äter en kost som är anpassad för din IBS. En bra kosthållning med rätt livsmedel i kombination med kosttillskott har ofta en väldigt god effekt när det kommer till att lindra besvären från IBS.  

Några kosttillskott som kan hjälpa dig inkluderar:

Silicea Mag-Tarm består av en kiselgel som ger en snabb lindring vid besvär. Kiselgelen binder gaser, skadliga bakterier och gifter för att sedan föra ut dem ur kroppen på naturlig väg. Gelen bildar även en skyddande hinna över tarmslemhinnan, vilket ger en lugnande effekt på tarmen. 

Detoxner IBS är ett prebiotiskt komplex som neutraliserar skadliga bakterier, återställer tarmfloran och aktiverar tarmen. 

Curite innehåller maskros, kamomill, persiljerot, pepparmynta, brännässla och fänkål. Dessa örter har en positiv effekt för magen och tarmarna. Curite minskar kramper, svullnad och gaser, och stödjer levern i kroppens utrensningsförmåga. 

Probiotika finns i många sorter och hos en rad olika märken så du har många alternativ att välja bland. Probiotika innehåller goda magbakterier som är nödvändiga för mag- och tarmhälsa. Dessa goda magbakterier tränger undan elaka magbakterier och återställer balansen. 

Helazym innehåller ett tillskott av enzymer och magsyra. Enzymer och magsyra är viktiga för att kunna smälta maten och eliminera elaka bakterier. Om du har en brist på dessa kan gaser och magknip uppstå, och detta tillskott kan då lindra dina besvär. 

Inflamino är ett komplett mellanmål och en kombination av tillskott för att balansera magen och främja din hälsa. Det är ett multivitamin- och mineraltillskott som innehåller alla viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Detta mellanmål innehåller även flera inflammationsdämpande örter, enzymer och växtflavanoider som stödjer kroppen. Det är en utmärkt produkt om du vill slippa att köpa flera olika tillskott, utan i stället få allt samlat i en produkt. 

IBS kan vara besvärligt i vardagen och vi hoppas att denna artikel har gett dig en större förståelse för dess symptom och vad det finns för hjälp till att lindra besvären. Kom ihåg att läkare alltid bör uppsökas för att få diagnos och vägledning till rätt behandling. 

About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life