0 comments

Är du nyfiken på att veta mer om naturläkemedel och hur det skiljer sig från vanliga läkemedel vid egenvård av milda symptom eller lindriga sjukdomstillstånd?

Då bör du läsa vidare i denna artikel som guidar dig igenom de 10 vanligaste naturläkemedel på marknaden. Lär dig mer om när och hur dessa naturläkemedel kan användas här.

Naturläkemedel för mage och tarm

En god mag- och tarmhälsa är A och O för att du ska må bra. Mag- eller tarmbesvär kan se olika ut och bero på en rad olika faktorer som psykosociala eller fysiologiska förändringar eller störningar.

Om du besväras av en uppblåst, svullen, spänd eller oregelbunden mage kan naturläkemedel för mag- och tarmbesvär hjälpa dig att få en bättre maghälsa på ett naturligt sätt.

Samarin för sura uppstötningar

vegansk

Ett naturläkemedel som hjälper vid halsbränna och sura uppstötninga är Samarin som är ett syraneutraliserande läkemedel. 

Samarin löses snabbt upp i vatten och är ett godkänt naturläkemedel som kan användas av vuxna, äldre och barn över 12 år.

Trevis för diarré och förstoppning

läkemedelsverket

Ett annat exempel på naturläkemedel vid besvär som lindrig diarré eller förstoppning är Trevis som innehåller mjölksyrebakterier som hjälper till att behandla och lindra symptomen.  

Trevis ska tas i samband med måltid för att förebygga turistdiarré 2 dagar före avresan och 2 dagar efter hemkomst från resan.

TriGUT för en bättre tarmbalans

kapslar

För dig som vill hjälpa tarmens funktioner och matsmältningssystemet kan kosttillskottet triGUT från Medicine Garden komma väl till hands. 

triGUT innehåller mjölksyrakomplex som hjälper mag- och tarmkanalen samt matsmältningsenzymerna att bibehålla sin normala funktion. Dessutom innehållet kosttillskottet kalcium som bidrar till att kroppens matsmältningsfunktioner bibehåller sin normala funktion.

Cynaramin för matsmältningsbesvär

naturmedel

Om du besväras av en uppblåst och spänd mage kan Cynaramin hjälpa. Cynaramin är orala droppar med extrakt av maskros och boldo. 

Läkemedlet är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som kan användas vid nedsatt aptit, uppblåst mage och gaser i magen.

Naturläkemedel för intimbesvär

Intimbesvär omfattar olika typer av klåda, smärta eller besvär i underlivet. I många fall finns det receptfria läkemedel som kan hjälpa till att lindra besvären och i andra fall kan du behöva uppsöka vård hos en läkare. 

Några exempel på vanliga intimbesvär inkluderar flytningar, PMS, torra slemhinnor med mera.

Ecovag för obalans i underlivet

receptfritt

Ett annat exempel på några vanligt förekommande underlivsbesvär är obalans i underlivet, eller så kallad bakteriell vaginos. Vid vaginala besvär som obalans i underlivet där lukt, ökade flytningar, klåda eller torrhet förekommer kan vaginalkapslar från Ecovag hjälpa till att återställa den naturliga bakteriefloran. 

Kapseln förs in vaginalt när du lägger dig under 6–8 dagar. Kom ihåg att uppsöka vård hos en läkare om besvären blir värre eller fortsätter efter 6 dagars egenvård.

Remifemin för klimakteriebesvär

egenvård

Naturläkemedlet Remifemin är framtaget för att lindra klimakteriebesvär som värmevallningar och kraftiga svettningar. 

Läkemedlet innehåller verksamma ämnen och extrakt från läkesilverax, torkad jordstam med mera. För kvinnor i klimakteriet rekommenderas en dos om 1 tablett två gånger om dagen vid morgon och kväll. Kom dock ihåg att effekten kommer först efter ett par veckors behandling, så ha detta i åtanke.

Naturläkemedel för sömnsvårigheter

För dig som besväras av sömnsvårigheter och har svårt att somna på kvällarna kan Valerina Natt hjälpa till. Valerina Natt används vid insomningsbesvär och är ett växtbaserat läkemedel med extrakt av vänderot, humlekotte och citronmelissblad.

Ett annat naturläkemedel som kan lindra vid tillfälliga insomningsbesvär och lindrig oro är Dormeasan. Detta växtbaserade läkemedel är en oral lösning med extrakt av vänderot och humle. Du droppar lösningen i ett glas vatten, mängden lösning och vatten finner du i bipacksedeln.

Naturläkemedel för oro och nedstämdhet

ekologisk

Om du upplever en lätt, men besvärande känsla av oro och nedstämdhet kan det växtbaserade läkemedlet Hypermin fungera. 

Läkemedlet är kvalitetsgranskat av Läkemedelsverket och framtaget för att lindra dessa känslor med hjälp av extrakt och aktiva substanser av Johannesört. Örten är en väldokumenterad medicinalväxt och kan fungera som ett komplement när du vill bryta negativa beteendemönster.

Naturläkemedel för förkylningar

medicinalväxter

Att vara förkyld tillhör nästan helt säkert den kalla säsongen, men lindring finns. Echinaforce Forte är ett växtbaserat läkemedel som används vid lindriga förkylningssymptom. 

Läkemedlet finns i olika former som tablett, orala droppar eller munhålespray. Att gå med förkylning är otroligt irriterande, så varför inte testa någon av Echinaforce Fortes läkemedel nästa gång du besväras av en envis förkylning?

Naturläkemedel som ett alternativ till traditionella läkemdel

Nästa gång du besväras av milda och lindriga symtom kan naturläkemedel vara till hjälp innan eller under tiden du väntar på besök hos din läkare. 

Genom att boka din nästa läkartid online hos Doktor.se eller Kry slipper du långa väntetider och kan träffa en legitimerad läkare online via chatt eller videosamtal när det passar dig.

About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life