0 comments

Det organiska svavlet MSM har blivit ett populärt kosttillskott och kallats ett mirakelmedel. Vilken roll fyller svavel i våra kroppar? Varför väljer många att ta MSM-tillskott? Här svarar jag på dina viktigaste frågor om svavel som hälsokost. 

Varför ta MSM?

MSM (Metylsulfonylmetan) är organiskt svavel och är en nödvändig beståndsdel i kollagen och keratin. Den spelar därför en viktig roll i dina leder, muskler och naglar, ditt brosk, skelett och hår, och även i din hud. 

Att ta MSM som kosttillskott kan hjälpa vid problem inom dessa områden. Många tar t.ex. MSM-tillskott för ledproblem, hudproblem, håravfall eller sköra naglar. 

MSM kan också ha en positiv effekt på mage och tarmar, samt på hjärta och blodkärl. Dessutom hjälper svavel din kropps celler med avgiftning då svavlet förbättrar elasticiteten i cellernas membran. Det hjälper cellerna att transportera bort slagg och släppa in näringsämnen.

MSM har bevisats vara smärtlindrande och inflammationshämmande. MSM reducerar också histamin i kroppen och används därför ibland för att behandla allergiska besvär.  

I sammanfattning kan MSM vara bra för: 

 • Leder
 • Muskler
 • Hud
 • Hår
 • Naglar
 • Mage/tarmar
 • Hjärta/blodkärl

När ska man ta MSM? 

När under dagen man tar MSM-tillskott har inte en lika stor betydelse som med vissa andra kosttillskott. Vissa väljer att ta hela dosen på morgonen, andra väljer att dela upp den dagliga dosen på tre tillfällen. 

Det är förmånligt att inta MSM tillsammans med ett C-vitaminrikt livsmedel då C-vitamin ökar ditt upptag av MSM. MSM-pulver har ofta en lite bitter smak, och därför är ett bra tips att blanda ditt MSM-pulver i en C-vitaminrik juice eller smoothie. Det ger dig bättre smak och maximerar ditt upptag av tillskottet. 

De som har känslig mage kan uppleva att de lätt blir oroliga i magen den första veckan de tar MSM. Att ta tillskottet tillsammans med mat kan i så fall vara av hjälp.

Hur mycket MSM ska man ta?

MSM har en utrensande effekt och det rekommenderas att man sakta trappar upp dosen av MSM. Eftersom din kropp måste vänja sig vid utrensningen kan du få avgiftningssymptom om du börjar med en för stor dos. Det sker när din kropp gör av sig med mer upplagrade gifter än dina njurar och din lever hinner hantera.  

Om du känner av starka avgiftningssymptom kan du minska dosen till hälften och dricka extra mycket vatten. Det kan ta ett par dagar innan effekten avtar.

För att trappa upp din MSM-dos långsamt kan du följa detta schema: 

 • Vecka 1: 1 g/dag (¼ tsk pulver)
 • Vecka 2: 2 g/dag (½ tsk pulver)
 • Vecka 3: 3 g/dag (¾ tsk pulver)
 • Vecka 4: 4 g/dag (1 tsk pulver)

Från den fjärde veckan framåt kan du fortsätta att ta 4 g/dag. 

Vem passar MSM för?

MSM kan vara ett passande kosttillskott för dig som har problem med: 

 • Leder
 • Muskler
 • Hud
 • Naglar
 • Brosk
 • Skelett
 • Hår
 • Hjärta
 • Blodkärl
 • Mage
 • Tarm

Det är speciellt populärt bland personer som upplever smärta eller andra problem i sina leder. T.ex. rapporterar vissa med den vanliga ledsjukdomen artros att de upplever en förbättring när de tar MSM-tillskott. 

Äldre människor mår också bra av MSM-tillskott då man har mindre svavelreserver i kroppen ju äldre man blir. 

Vad är MSM? 

MSM står för Metylsulfonylmetan och är organiskt svavel. Svavel är ett livsviktigt näringsämne som finns i alla din kropps celler och utgör 0,25% av din kroppsvikt. MSM är en nödvändig byggsten i både kollagen och keratin. Kollagen är ett protein som bygger upp vävnader såsom bindväv, skelett, muskler, hud och hår medan kreatin är ett naturligt ämne i kroppen som hjälper till att göra om lagrad energi till rörelseenergi

MSM förekommer naturligt i mjölk, kött, frukt och grönsaker. Dock har det påpekats att vi får i oss allt mindre svavel i vår kost. Det beror främst på hur både jord och mat bearbetas idag. För de som känner att de skulle dra nytta av mer svavel finns därför MSM som ett kosttillskott.

Vad säger studier om MSM?

Enligt en studie på 46 personer förbättrades symtom som röd hud och klåda efter utvärtes behandling med MSM och ämnet silymarin. 

Vissa studier pekar på att MSM-tillskott kan minska värk och stelhet vid artros, vilket är världens vanligaste ledsjukdom. En annan studie visar att intag av MSM kan ha en smärtlindrande och inflammationshämmande effekt.

Enligt flera studier på djur hade MSM inte några toxiska effekter även när MSM gavs i höga doser. 

Vad är det bästa MSM?

MSM finns i flera former, bland annat MSM-pulver och MSM-kapslar för invärtes bruk. Det finns också MSM i formerna kräm och spray för utvärtes bruk. 

För att hitta bästa MSM för dig bör du ställa dig själv följande frågor innan du bestämmer dig för vilken MSM-produkt du vill köpa: 

 1. Vill jag använda tillskottet invärtes eller utvärtes?
 2. Vilket pris är jag villig att betala för tillskottet?
 3. Vill jag ha MSM med eller utan tillsatt C-vitamin?

MSM-pulver & MSM-kapslar

En del föredrar att ta MSM i kapslar eftersom de känner att det är lättare att ta och de undviker smaken av det aningens bittra pulvret. Andra föredrar pulver eftersom de enkelt kan blandas i juicer eller smoothies. 

MSM-kräm & MSM-spray

MSM i krämform eller sprayform kan vara relevant vid hudproblem. Dessa MSM-produkter som används utvärtes kan ha en positiv effekt på exempelvis eksem. 

MSM med/utan tillsatt C-vitamin

När du tar MSM tillsammans med C-vitamin ökar ditt upptag av svavlet. Därför finns vissa MSM-produkter som redan har tillsatt C-vitamin. Om du föredrar att köpa MSM utan tillsatt C-vitamin kan du kombinera tillskottet med C-vitamin på andra sätt, t.ex. genom att blanda det med citron. 

Vanliga frågor om MSM

 1. Är MSM säkert att ta?

MSM anses vara ett mycket säkert tillskott som sällan leder till biverkningar. FDA (motsvarigheten till Livsmedelsverket i USA) har klassat MSM som GRAS, vilket står för Generally Regarded As Safe. 

Resultat från studier på olika djur visade att MSM inte hade toxiska effekter även vid höga doser. 

 1. Har MSM biverkningar?

Biverkningar av MSM-tillskott är inte vanliga, men möjliga biverkningar av MSM är avgiftningssymptom som diarré, yrsel och finnar. Det beror på att MSM har en utrensande effekt. 

Om du tar en för hög dos när du börjar ta MSM kan det ibland leda till att dina njurar och lever inte hinner hantera gifterna som kroppen försöker göra sig av med. Ibland kan tillfälliga finnar också uppstå för att kroppen försöker att avlägsna skräp genom huden. 

Är MSM säkert att ta?

MSM anses vara ett mycket säkert tillskott som sällan leder till biverkningar. FDA (motsvarigheten till Livsmedelsverket i USA) har klassat MSM som GRAS , vilket står för Generally Regarded As Safe. Resultat från studier på olika djur visade att MSM inte hade toxiska effekter även vid höga doser.

Har MSM biverkningar?

Biverkningar av MSM-tillskott är inte vanliga, men möjliga biverkningar av MSM är avgiftningssymptom som diarré, yrsel och finnar. Det beror på att MSM har en utrensande effekt. Om du tar en för hög dos när du börjar ta MSM kan det ibland leda till att dina njurar och lever inte hinner hantera gifterna som kroppen försöker göra sig av med. Ibland kan tillfälliga finnar också uppstå för att kroppen försöker att avlägsna skräp genom huden.

About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Hälsokost 4 Life