Vad är hälsokost?

När vi säger hälsokost menar vi allt du stoppar i dig som på något har en bidragande effekt för att du ska må bra och hjälper dig att leva ett friskt och sunt liv.

Tanken med hälsokost är att det ska bidra till ditt välmående på ett eller flera sätt.

Hälsokost kan tjäna många syften för dig liksom för alla andra. Det är viktigt att påpeka att när det kommer till hälsa så finns det många olika faktorer som hänger ihop och bidrar ett liv fyllt av välmående och energi., viktminskning, lägre nivåer av stress, bättre sömn, ökad sexlust eller vilka fördelar du nu vill uppleva i ditt liv.

Ett helhetsperspektiv är viktigt

Det är viktigt att inte stirra sig blind på enbart en del i helheten utan att försöka hålla ett brett perspektiv och bygga positiva vanor över tid. Vi kommer att skriva mer om vad vi menar med ett helhetsperspektiv kring hälsa i vår blogg

Om vi nu ser till helheten så vet vi kosten spelar in i en hälsosam livsstil. Det är också viktigt att du tar dig an utmaningen att bygga bättre vanor tillsammans med att ta ansvar för att sätta i dig kost som du mår bra av. I så fall kan det leda till väldigt stora fördelar för dig beroende på var du är och siktar på att åstadkomma.

Glöm aldrig att alltid hålla ett helhetsperspektiv. Vi kommer att prata om det mycket här. Vår mål är att göra dig mer medveten om dina hälsoval och vart de leder.

Team Hälsokost 4 Life

I korthet är det är det viktigt att betona att den finns fler vanor som påverkar din hälsa förutom hälsokosten du väljer att sätta i dig. Att träna regelbundet, inte utsätta dig för onödig negativ stress och minska på konsumtion alkohol och tobak har också stor betydelse. Börja med att skapa positiva vanor i ditt liv samtidigt som du börjar konsumera kost för dig hälsa så ökar du sannolikheten till en livsstilsförändring som leder till stora hälsofördelar.

Hälsoeffekter

Här följer några rimliga hälsoeffekter att sträva efter i din resa. Kom ihåg att inte överskatta vad hälsokost kan göra för dig individuellt. Men underskatta inte heller det betydande effekten det kan ha som en del i en större livsstil förändring. Hälsoeffekterna är givetvis individuella till dig som person. Välj de som passar dig att sträva efter.

 • Minska ner stressen i ditt liv vara mer avslappnad
 • Går ner några kilo i vikt och bygg kroppen du eftersträvar
 • Bygga större eller slankare muskler
 • Känna mer ork i vardagen och utstråla mer positiv energi
 • Ha mer energi bland människor och i dina intima relationer

Det här är vad hälsokost är

När vi pratar om Hälsokost använder vi ofta ordet som ett brett begrepp vilket innefattar ett stort utbud av olika alternativ på marknaden. Det finns mer och mindre ovanliga alternativ att välja mellan. Vi ska förtydliga begreppet hälsokost genom att dela upp det i ett par olika delar. Här följer 3 kategorier av hälsokost som vi tycker delar upp begreppet väldigt bra.

1. FÄRSKA LIVSMEDEL & RÅKOST


I den här kategorien placerar vi livsmedel som du kan köpa i matvarubutikerna som kan anses vara fördelaktiga för din hälsa enligt vad forskningen verkar säga.

Vi talar om livsmedel som t.ex. vitlök, broccoli, jordärtskocka, groddar, oliver, ingefära och avokado. Det är egentligen en samling av bra matval som du kan välja när du handlar för att välja att äta hälsokost framför alternativ som är mindre bra för din hälsa.

Nötter, bär och frukt är ofta tillgängliga på matvarubutiker och ingår därför också tillsammans med färska livsmedel & råkost.

I den här kategorin ingår produkter som kan kännetecknas som grönsaker eller levande föda.

Råkost, som är ett annat ord för levande föda, är livsmedel som inte upphettats till mer än 42 grader. All typ av råkost räknas också in i den här kategorin.

I vår indelning utesluter vi också laktos och gluten. Produkter som innehåller laktos och gluten brukar ofta uteslutas när man talar om råkost. Alla typer av halvfabrikat räknas givetvis inte till hälsokost.

Något vi också väljer att räkna in är kött och fisk. Förutsatt att de är producerat med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna. Äter du enbart vegansk eller vegetarisk kost väljer du givetvis bort dessa alternativ av dina egna, personliga anledningar.

Välj KRAV-märkt och ekologiskt

Väljer du att äta kött & fisk är det särkilt viktigt att tänka på att välja ekologiska och KRAV märkta produkter. Det betyder att den livsmedel du väljer är producerats på ett sätt som är bra för planeten och för din hälsa. Om du inte väljer ekologiska & kravmärkta produkter kan det diskuteras om dessa livsmedel faktiskt borde räknas in som hälsokost i vissa fall.

Att ett livsmedel med KRAV märkningen ger dig som konsument tryggheten som kommer med att det har ställts krav vid produktionen när det gäller växtodling, djurhållning, fodertillverkning, livsmedelsförädling och fiske. Med andra ord är de inget i produktionskedjan som kan sänka livsmedlets värde som hälsokost.

2. SUPERFOOD & ALTERNATIV KOST


Till en här kategorin här livsmedel forskningen säger har särskilt nivåer av näringsämnen eller andra hälsofördelar. Den här typen av kost är inte lika vanlig på livsmedelsbutiker.

Det finns ett par varumärket som specialiserar dig på just superfood och idag säljs några av dessa rätt mycket på vanliga livsmedelsbutiker också. Trots det väljer vi att lägga dessa i en egen kategorier eftersom det även hos dessa tillverkare klassas som superfood

Det är är kost som du lättast hittar på butiker som särkilt inriktar sig på hälsokost eller på apotek. På Hälsokost 4 Life gillar vi verkligen den här typen av hälsokost. Det finns ett stort utbud på marknaden och många produkter som inte är så välkända som matvarorna i den föregående kategorin där vi tar med produkter som de allra flesta har bra koll på.

Några exempel hälsokost som ingår i den här kategorin är:

 • Maskros te
 • Bockhornsklöver
 • Chlorella
 • Ashwagandha
 • Acerola

Det kan vara allt från broccoligroddar i pulverform som du kan bland i din smoothie eller ceremonial grade matcha te att avnjuta på eftermiddagen.

Här är det sannolika att du hittar en del produkter du inte här helt bekant med. Det finns många spännande alternativ på hälsokostmarknaden som kan bidra till din hälsa på olika sätt. Vi producerar regelbundet guider som hjälper dig att navigera i djungeln av dessa alternativ

3. KOSTTILLSKOTT

Ett bra sätt att få i sig näringsämnen som vitaminer och mineraler eller andra att välja hälsokost i form av kosttillskott. Till den här kategorin hör en stor del produkter konsumeras på grund av mer eller mindre forskningsbaserade anledningar.

Några av de kosttillskotten som vi kommer skriva om på den här webbplatsen är de som det gjort allra mest forskning på. Ett av dessa är D-vitamin som är den vanligaste vitaminbristen i Sverige under vinterhalvåret när tillskottet vi naturlig får från solen är väldigt begränsat.

Kosttillskott konsumeras på lite olika sätt. Det är vanligt med kapslar, tabletter, vätska eller pulver t.ex. Själv tar jag omega-3 olja som jag häller upp från en flaska i en matsked som jag sedan sätter i munnen. Under vinterhalvåret tar jag d-vitamin tabletter regelbundet För att stärka mitt immunförsvar under samma period tar jag kapslar med mjölksyrabakterier.

Här är en sammanställning av hälsokost som ingår i den här kategorin:

 • Magnesiumtabletter
 • Omega-3 olja
 • Kapslar med mjölksyrabakterier
 • Multivitamintabletter
 • C-vitamin kapslar
 • Proteinpulver

Under perioder då jag tränar hårt tar jag även tillskott av protein och kreatin i form av pulver. Jag försöker alltid att välja de mest naturliga alternativen. När det gäller proteinpulver gillar jag särskilt tillskott i form av hampaprotein och ärtprotein.

När jag tränar mindre hårt nöjer jag mig ofta med en diet som i huvudsak baserar sig på livsmedel som kan räknas som hälsokost. Jag nämner det som jag räknar till hälsokost i första kategorin i indelningen ovan.

Kosttillskott kan vara en utmärkt bidragande faktor till en bättre hälsa, särkilt om du har något slags brist som t.ex. magnesiumbrist eller någon vitaminbrist.. Var noga med att välja tillskott som har stöd från forskning och var alltid skeptiskt först innan du har undersökt saken.

Det är inte ovanligt att det målas upp en lite för positiv bild av hur enskilt tillskott för sig själv kan ha en stor påverkan på din hälsa. När verkligheten ibland kan vara en annan. Granskar du dina val nog är jag övertygad att du kommer hitta stor för nytta av olika typer av kosttillskott i ditt liv.

Avslutande ord

Det här blev en rätt lång guide till vad som faller under paraply-namnet hälsokost. Jag hoppas att det ska hjälpa dig att navigera bättre bland alternativen du har att välja mellan. Förhoppningsvis har jag inspirerat dig lite till att möta marknaden utifrån mer av ett helhetsperspektiv – som är så viktigt när det gäller valet av hälsokost för en bättre hälsa.

Hälsokost 4 Life